Kenapa Perlu Buat Dakwah?

Kenapa Perlu Buat Dakwah?

2 views

Kenapa Perlu Buat Dakwah?SEORANG Mufti ditanya, “Dakwah ni apa hukumnya tuan mufti, fardhu ain ke fardhu kifayah?”. Mufti bagitau,”Dakwah ni bukanlah fardhu ain atau fardhu kifayah”, Habis tu apa hukumnya tuan mufti??” .”Dakwah ni adalah ‘maksudul hayah’ (maksud hidup) dan mengatasi daripada fardhu ain dan kifayah. Maksud hidup ummat akhir zaman ini dihantar oleh Allah kepada seluruh umat manusia, iaitu untuk mengajak kepada ma’ruf (kebaikan) dan mencegah yg mungkar (kejahatan).

Kebaikan yg macamana?, segala bentuk ketaatan kepada allah dan sunnah nabi SAW.

Kejahatan yg macamana? seluruh perkara yg bertentangan dgn ketaatan kepada Allah dan sunnah nabi SAW..
(dipetik dari Bayan Mokhtar TS,jemaah 10 hari masturat Sri Petaling).

SYAITAN takut dgn org yg buat dakwah, tapi syaitan tak takut dgn ibadat2 kita. (Mafhum Hadis Nabi SAW lebih kurang) Seorang yg azan, syaitan akan lari kebelakang lintang pukang sehingga tidak kedengaran lagi suara azan.
Siapa sahaja yg azan, tidak kira orang muda atau tua, berpelajaran atau tidak, cantik atau hodoh, miskin atau kaya,kanak2 atau dewasa, asal laung saja AZAN ‘ALLAHU AKBAR…..ALLAHU AKBAR….’ Terusssss syaitan lari bertempiaran… tapi bila kita mula angkat takbir ‘ALLAHU AKBAR’ syaitan datang semula utk cuba rosakkan solat kita…

LAFAZ yang sama,ERTI YANG SAMA tapi atas maksud yg berbeza. Lafaz Allahu akbar dalam azan merupakan dakwah, malah azan itu sendiri merupakan dakwah yg sempurna, dan lafaz Allahu akbar dalam solat adalah lafaz utk ibadat. Maka, syaitan datang utk membisik2kan sesuatu di telinga dan timbul rasa was2 sehingga teringat itu dan ini, akhirnya lupa rakaat dalam solat…
(dipetik daripada Bayan Jemaah Jeddah Mekah yang keluar di Indonesia, mutarjim oleh Maulana Harun)

Ulama bagitahu semua orang boleh buat dakwah walau siapapun dia. Namun dalam ibadat perlu pada ilmu, terutamanya ilmu masail/hokum ahkam agama kena belajar dengan ustaz/guru2 yg mursyid. Ulama bagitahu, Allah gunakan perkataan ‘kuntum khoiru ummah…”kamu semua adalah sebaik2 ummat…” menunjukkan semua orang daripada umat nabi SAW adalah bertanggjung jawab walau apa keadaan dia sekalipun utk amal dan sebarkan agama Allah.

Tidak kira lelaki,wanita,terpelajar,buta huruf,tua muda,miskin kaya,di desa di kota,siapa sahaja bertanggung jawab atas perkara ini, iaitu (berdakwah) utk mengajak pada kebaikan dan mencegah kemungkaran’.
(dipetik dari Bayan Maulana Harun dan Bayan Mokhtar TS,jemaah 10 hari masturat Sri Petaling)

Dakwah begitu tinggi di sisi Allah. Dalam Quran, apabila Nabi Sulaiman minta kerajaan yg tidak pernah dimiliki oleh sebelum dan selepasnya, Allah terus bagi kerajaan kepada Nabi Sulaiman dalam ayat yg seterusnya tanpa banyak soal kerana nilai dunia tidak ada apa2 di sisi Allah.

Tapi apabila Nabi Musa minta Allah Jadikan sepupunya Harun sbg Nabi utk bantu beliau berdakwah kpd Firaun, Allah telah ungkit satu persatu tentang bantuan2 Allah kpd beliau sebelum Allah pilih Harun sebagai Nabi. Allah telah ungkit sejak Nabi Musa dihanyutkan di sungai, dipelihara oleh firaun musuhnya sendiri dalam istana firaun, sehingga Musa lari dari Mesir kerana menyebabkan seorang qibti dibunuh barulah Allah tukar perintah “idzhab” kepada “idzhabaa” iaitu “pergilah kamu berdua (musa as dan Harun as) kepada Firaun.. dalam ayat yg seterusnya”
(Dipetik drpd Bayan Maulana Rahmat (Bahasa Urdu), mutarjim Maulana Azhim Sri Petaling)

========================================================================================================

“Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai..” (ALI IMRAN: 103)

Jika sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya. (AL A’RAAF 96)

CP dari FP Info Akhir Zaman