Illuminati dan The Jesuit : Dari Eropah ke Amerika dan Terus ke Tanah Melayu

Illuminati dan The Jesuit : Dari Eropah ke Amerika dan Terus ke Tanah Melayu

Mengapa mereka memilih kata “Illuminati” untuk organisasi rahsia mereka? Weishaupt sendiri mengatakan bahawa perkataan tersebut berasal dari Lucifer dan bererti ‘pemegang cahaya’.

Tahun 1534 pengasasnya Ignatius Loyola telah menubuhkan Pertubuhan Illuminati bagi memerangi reformasi.

Ketua Jesuit dan Jesuit tertinggi mereka adalah ahli-ahli sihir di mana mereka ini adalah pakar-pakar LUCIFERIAN dan mereka menyembah apa yang mereka panggil Lucifer. Apa yg mereka pegang, ikuti dan percaya adalah Lucifer. Mereka ini kuasa di belakang Presiden seluruh dunia. Jesuit ini lah yg telah menulis ‘Protocols Of The Learned Elders Of Zion’ dan mereka ini sentiasa membawa ke mana saja apa yg telah mereka tuliskan.

Weishaupt

Weishaupt adalah seorang Profesor Jesuit yang terlatih daripada Canon Law, mengajar di Universiti Ingolstadt, ketika dia membelot dari Kristian untuk merangkul konspirasi Luciferian, pada tahun 1770. Dia mula menulis rencana induk yang dirancang untuk memberikan Synagogue Iblis sehingga ianya disebut sebagai Jesus Christ dan mereka boleh memaksakan ideologi ini melalui cara kuku besi syaitan.

Weishaupt menyelesaikan tugasnya pada tanggal 1 Mei 1776. (Kebanyakkan negara-negara terus meraikan setiap tahun pada tarikh 1 Mei untuk menghormati acara besar) Itu adalah hari Weishaupt selesai rencana rasminya yang diperlukan penghancuran semua kerajaan yang ada dan agama .. Tujuan itu disebarkan agar rakyat terjerumus ke dalam kancah ini dengan kuatnya pada politik, sosial, ekonomi, dan isu-isu lain dan pada hari ini keadaan sangat meruncing di seluruh dunia. Insiden-insiden mengangkat senjata disediakan yang akan menyebabkan mereka melawan dan melemahkan diri, secara berperingkat menghancurkan kerajaan kebangsaan dan institusi-institusi keagamaan pada masa itu.

Plot perancangan setan mereka ini telah di atur dan dilancarkan semula pada 1760 dengan pertama kalinya muncul secara terang-terangan dengan nama Illuminati. Illuminati ini sepertimana yg telah diketahui diasaskan oleh Adam Weishaupt salah seorang paderi Katolik. Kemudian atas permintaan dari Perancangan Kewangan ia membelot dari Gereja Katolik dan meng-organisasikan Illuminati yang dibiayai oleh Bahagian Kewangan Antarabangsa.

Ciri-ciri utama dari perencanaan operasi Weishaupt untuk melakukan hal-hal berikut untuk membantu mereka untuk mencapai tujuan mereka :

1. Kewangan dan rasuah seks digunakan berpandu kepada mereka-mereka yang berjawatan tinggi di pelbagai bidang di dalam kerajaan dan bidang usaha yang lain. Setelah orang-orang yang berpengaruh telah jatuh ke dalam penipuan dan godaan dari Illuminati, mereka akan diadakan dalam perhambaan oleh penerapan bentuk-bentuk politik dan lain pemerasan, ancaman kehancuran kewangan, pendedahan awam dan kerosakan fizikal, bahkan kematian bagi diri mereka sendiri dan juga yang mencintai ahli keluarga mereka.

2. Illuminati menyebarkan fahaman di fakulti dan universiti perguruan tinggi adalah untuk menumbuhkan mental pelajar yang memiliki kemampuan luar biasa dan yang memiliki keluarga baik dibesarkan dengan kecenderungan antarabangsa, dan mengesyorkan mereka untuk latihan khusus di peringkat antarabangsa. Latihan semacam itu harus diberikan dengan memberikan biasiswa kepada mereka yang dipilih oleh Illuminati. Semua sarjana seperti itu menjadi yang pertama dipujuk dan kemudian yakin bahawa orang bakat khas mempunyai hak untuk memerintah mereka yang kurang berbakat dengan alasan bahawa rakyat tidak tahu apa yang terbaik bagi mereka secara fizikal, mental dan spiritual.

3. Semua orang berpengaruh yang terjebak dan berada di bawah kawalan Illuminati, ditambah dengan pelajar yang secara khusus dididik dan dilatih itu harus digunakan sebagai agen dan ditempatkan di belakang layar dari semua kerajaan sebagai ahli yang spesialis. Mereka akan menyarankan para eksekutif yang tinggi agar menggubal dasar yang dalam jangka panjang dan mereka dipilih atau dilantik untuk berkhidmat melayani rencana secara rahsia satu konspirasi dunia Illuminati yang membawa kepada kehancuran kerajaan dan agama.

4. Mereka mendapatkan kawalan mutlak media sehingga semua berita dan infomasi boleh condong untuk meyakinkan bahawa kerajaan dunia adalah satu-satunya yang boleh memberi penyelesaian kepada masalah yang banyak dan pelbagai.

Setelah membaca keempat-empat strategi ini, kita harus mengakui bahawa media massa kita dikendalikan di semua peringkat dan bahawa di semua peringkat kerajaan kita juga disusupi dan dikendalikan oleh mereka sepertimana Weishaupt telah merancang kembali pada 1700’s. Malangnya, hanya sedikit dari kita menyedari fakta ini, itulah sebabnya mereka membuat rasa kecil dari banyak peristiwa dunia yang berlaku hari ini.

Setiap peperangan sejak itu yang bermula dengan Revolusi Perancis, telah dipromosikan oleh operasi Illuminati di bawah pelbagai nama dan pena. Dikatakan di bawah pelbagai nama dan pena kerana selepas Illuminati mula dikenali, Weishaupt dan rakan-rakan komplot bermula operasi dengan nama lain.

Pada tahun 1784 Weishaupt telah mengeluarkan arahan untuk Revolusi Perancis. Seorang penulis Jerman bernama Zwack telah meletakkan perintah ini ke dalam bentuk buku yang mengandungi cerita keseluruhan dan rencana Illuminati Weishaupt’s. Salinan buku ini telah dihantar ke Illuminati di Perancis, yang diketuai oleh Robespierre yang telah didelegasikan untuk mencetuskan Revolusi Perancis tetapi ketika di dalam perjalanan beliau telah terbunuh di panah petir ketika dia dalam perjalanan dari Jerman ke Perancis. Polis mendapati dokumen subversif berada padanya dan memberikan kepada pihak yang berkuasa pada masa itu.

Setelah diteliti plot perancangan tersebut Kerajaan Bavaria memerintahkan polis untuk melakukan serangan lodge Weishaupt yang terancang di Grand Orient dan rumah rakan-rakannya yang paling berpengaruh. Semua bukti tambahan untuk meyakinkan kerajaan bahawa dokumen-dokumen dan salinan asli dari konspirasi yang mana Illuminati merancang menggunakan perang dan revolusi.

Pada 1785, Kerajaan Bavaria melarang Illuminati dan menutup lodge-lodge dari Grand Orient. Pada tahun 1786, mereka menerbitkan semua butiran tentang konspirasi ini dengan judul Bahasa Inggeris “The Original Writings of the Order and Sect of the Illuminati”. Salinan dari seluruh konspirasi dihantar kepada semua ketua Gereja dan Negara di Eropah. Namun kekuatan Illuminati begitu besar sehingga peringatan ini diabaikan.

Namun demikian, Illuminati menjadi kata yang kotor dan mula bergerak secara diam-diam.
Pada masa yang sama, Weishaupt memerintahkan untuk menyusup ke dalam lodge-lodge Blue Masonry dan membentuk masyarakat mereka sendiri di semua persatuan rahsia mereka.

Dalam rangka untuk menyusup ke dalam lodge Masonik di United, Weishaupt menjemput John Robison ke Eropah. Robison adalah seorang Mason peringkat tinggi dalam Scottish Scotland. Dia adalah seorang profesor falsafah alam di Universiti Edinburgh dan setiausaha dari The Royal Society of Edinburgh. Robison tidak tertipu dengan tujuan dari Illuminati untuk mencipta kediktatoran baik hati tetapi dia tetap reaksi terhadap dirinya sendiri dengan baik sehingga dia diamanahkan dengan salinan konspirasi untuk belajar dan menyimpannya.

Akibat amaran tentang Illuminati diabaikan, Revolusi pecah pada tahun 1789, seperti yang dijadualkan oleh Weishaupt. Dalam rangka untuk memperingatkan kerajaan lain untuk bahaya mereka, Pada tahun 1789 Robson menerbitkan sebuah buku berjudul “Bukti dari Persekongkolan untuk Menghancurkan Semua Kerajaan dan Agama-agama”, tapi amaran itu juga diabaikan.

Setelah pendedahan mengenai Illuminati di Bavaria, Illuminati diusir lebih jauh dan mulai mengambil pelbagai nama seperti The Revolusi Perancis Club . Mereka akhirnya memperolehi nama baru mereka iaitu Jacobin Club.“The Jacobin Club” bertemu secara rahsia dan akhirnya berbangga apabila mereka terdiri dari kalangan yg berpendidikan dan paling berpengaruh di Perancis yg terdiri di antara 1.300 ahli. Kaum Jacobin bersumpah untuk menghancurkan sistem monarki, serta lembaga-lembaga lain yang sudah ada dan berusaha untuk mendirikan apa yang mereka panggil ‘New World Order’, atau ‘Universal Republic‘.

Kemudian penyihir terkenal Cagliostro mula menyertai Illuminati pada tahun 1783 dan beberapa tahun kemudian beliau telah menyatakan hasratnya kepada paderi Katholik tentang penyertaannya.

‘Cagliostro’ adalah Agen Templar dan kerana itu beliau menulis surat kepada Freemason London bahawa sudah sampai waktunya untuk memulakan kerja pembinaan semula Temple of the Eternal. Beliau telah dimasukkan ke dalam sebuah Masonry Scottish baru yang di panggil ‘The Egyptian‘ dan berusaha untuk memulihkan semula penyembahan misteri terhadap ‘Isis’.

Mason Meresapi Rakyat Amerika

Di Amerika Syarikat, lingkaran Masonic pertama mulai muncul pada tahun 1733, pada saat Revolusi Amerika, hampir 150 lodge ada di seluruh tanah jajahan itu.

Perang Revolusi Amerika (1775-1783) atau American War of Independence bermula sebagai perang antara Kerajaan United Kingdom dan tiga belas bekas jajahan Inggeris di Amerika Utara dan menyimpulkan dalam perang global antara beberapa kuasa besar Eropah.

1789-1797 George Washington, Presiden pertama Amerika Syarikat? Confirmed Mason. Dimulai: 4 Nov 1752, Fredericksburgh Lodge No 4, Fredericksburg, Virginia. Brother Washington menjadi Worshipful Master pada tarikh 20 Disember 1788 dan dilantik Presiden Amerika Syarikat pada tarikh 30 April 1789, menjadi yang pertama setakat ini secara serentak Presiden dan Master of his Lodge. Washington mengangkat sumpah jawatan sebagai Presiden, 30 April 1789, St Lodge No 1 dari New York City. (The New Age Magazine, January 1953, pg. 44) The New Age Magazine adalah penerbitan Masonik. Juga ahli Knights Of The Garter. Order of The Garter adalah pemimpin teras dari Commitee Of 300. Washington adalah ahli dari Scottish Rite, melakukan ‘Rite of the Mystic Tie’ di kompleks gua berhampiran Winchester Virginia selama perang Perancis dan India. Amerika sama sekali tidak di dasarkan pada prinsip cara Kristian.” (George Washington Treaty of Tripoli) George Washington merupakan antara Pencalonan 11 Hakim Mahkamah Agung. 6 dari 11 yang disahkan sebagai Mason.

The Jesuit memasuki Tanah Melayu

Rata-rata kita sebagai penduduk dan juga rakyat Malaysia yang mempunyai saham kepentingan dalam sejarah tidak harus membiarkan sejarah kita yg telah turun temurun dibiarkan sebegitu saja. 

Di awal kegemilangan dan keharuman nama Negeri Melaka berlaku sekitar abad yg ke 15 dalam lingkungan tahun 1400 di mana kerajaan China sendiri telah mengiktiraf Parameswara atau nama Islamnya Megat Muhammad Iskandar Shah sebagai pemerintah Melaka yg sah. 

Selepas itu, bandar ini mengalami tiga tempoh penjajahan Eropah,vbermula dari Portugis, Belanda dan akhirnya British.

Di tengah-tengah bandar Melaka yg terkenal ini terdapat satu tempat yg bernama ‘Dutch Square‘. 

Ia juga dikenali dan disebut sebagai Red Square kerana bangunan-bangunan lama yang berwarna merah mengelilingi kawasan itu. Di sana, dengan megah dan masyhur berdirinya ‘Stadthuys‘ dan ‘Christ Church’ yang menguasai persekitaran.

Sebelum kedatangan kaum Belanda pada tahun 1624, penjajah Portugis sejak tahun 1511 telah memusnahkan peninggalan rumah-rumah ibadat bukan Kristian di Melaka. Antara yang dimusnahkan oleh Portugis adalah masjid yang pertama dibina di Melaka, yang kononnya terletak bertentangan dengan tapak Stadhuys sekarang.

Apa Kaitannya dengan Masjid Pertama Yang Dibina?

Rasulullah S.A.W melarang umat Islam menunaikan solat di masjid yang dibina sebagai untuk bermegah-megah. Hal ini diperjelaskan dalam firman Allah yg bermaksud, “Dan (di antara orang-orang munafik juga ialah) orang-orang yang membina masjid dhirar dengan tujuan membahayakan (keselamatan orang-orang Islam), dan (menguatkan) keingkaran (mereka sendiri) serta memecah-belahkan perpaduan orang-orang yang beriman, dan juga untuk (dijadikan tempat) intipan bagi orang yang telah memerangi Allah dan Rasul-Nya sebelum itu. Dan (apabila tujuan mereka yang buruk itu ketara), mereka akan bersumpah dengan berkata:” Tidaklah yang kami kehendaki (dengan mendirikan masjid ini) melainkan untuk kebaikan semata-mata.” Padahal Allah menyaksikan, bahawa sesungguhnya mereka adalah berdusta”. (Surah at-Taubah, ayat 107)

Masjid yang sedemikian itulah Allah melarang mengimarahkannya, sebagaimana firman Allah (mafhumnya), “Jangan engkau sembahyang di masjid itu selama-lamanya, kerana sesungguhnya masjid (Quba’ yang engkau bina wahai Muhammad) yang telah didirikan di atas dasar takwa dari mula (wujudnya), sudah sepatutnya engkau solat di dalam-nya. Di dalam masjid itu ada orang-orang lelaki yang suka (mengambil berat) membersihkan (mensucikan) dirinya; dan Allah Mengasihi orang-orang yang membersihkan diri mereka (zahir dan batin)”. (Surah at-Taubah, ayat 108)

Oleh yang demikian, amatlah tidak wajar masjid-masjid yang didirikan atas dasar takwa untuk menunaikan dasar ketakwaan kepada Allah dirobohkannya. Mereka merobohkan masjid-masjid ini agar hilang hakikat taqwa terhadap Allah swt kemudian mereka menggantikan rumah ibadat tajaan mereka di mana ianya didirikan atas dasar kebanggaan. Maka jadilah masjid tumbuh bak cendawan selepas hujan tetapi umat berada di ambang kedurjanaan.

St. Francis Xavier, seorang mubaligh Jesuit, tinggal di Melaka selama beberapa bulan pada tahun 1545, 1546 dan 1549 kerana hendak menjadikan Melaka sebagai pusat operasinya di Timur. Kedatangan Sir Francis Xavier terkandung satu propaganda yg salahsatu sebabnya untuk mengembangkan agama pada ketika itu. 

 

St. Francis Xavier

St. Francis Xavier dan Ignatius Loyola merupakan ahli-ahli pengasas kepada Jesuit Order (Brothers In Christ).

Pada awal organisasi Jesuit Order di mana pada masa itu Ignatius Loyola yang menulis perlembagaan The Jesuit Order, Xavier telah berfungsi sebagai setiausaha peribadi Loyola.

Kenyataan Loyola yg menyatakan bahawa Jesuit ditubuhkan atas kehendak Tuhan sedikit sebanyak membuatkan rakyat keliru pada ketika zamannya. Ia mengatakan bahawarakyat mesti di pujuk agar meyakini bahawaJesuit telah ditubuhkan di bawah arahan Tuhan agar Gereja Roman Katolik boleh menjadi lebih kuatKenyataannya mengatakan rakyat perlu di’ Pujuk’ seolah-olah mahu menipu rakyat pada ketika itu dan akhirnya Loyola mengakuibahawa dia mahu menipu manusia tentangJesuitLoyola berkata demikian dalam “Secret Instructions of the Jesuits” yang telah ditulisolehnya pada masa yang lalu.

Kelulusan secara rasmi New Order ini telah diberikan oleh Paus Paul III pada September 27, 1540.Paus Paul III ini seorang yg dikatakan zalim dan ganas dan juga menggunakan kewangan untuk menduduki takhta St Peter. StFrancis Xavier telah dipilih sendiri oleh Loyolauntuk menjadi ketua misi ke Asia sebagaiJesuit. Dia meninggalkan Lisbon pada hari lahirnya yg ke 35 iaitu pd April 7, 1541 dan tibadi Goa, India 13 bulan kemudian iaitu pada Mei 1542. Selepas tujuh tahun perkhidmatan di India, Malaysia dan Spice IslandsXavier tiba diKagoshima Jepun pada 15 Ogos 1549.

POPE PAUL III (Alessandro Farnese)

Menyusup ke dalam Sistem Pendidikan

‘Bangunan Stadthuys’ (“dewan perbandaran” dalam bahasa Belanda) ialah sebuah binaan bersejarah terletak bersebelahan dengan Gereja Christ di Jalan Laksamana, Melaka. Bangunan ini dibina pada tahun 1650 sebagai penempatan rasmi Gabenor Belanda dan Timbalan Gabenor, di mana struktur bangunan ini melambangkan seni rekabentuk Belanda yang halus.

Bangunan ini juga mempunyai catatan sejarahnya di bidang pendidikan, yang mana pada abad ke-19 ketika pemerintahan Inggeris, sebuah sekolah yang dikendalikan oleh golongan paderi dikenali sebagai Malacca Free School dibina di perkarangan Bangunan Stadthuys. Ketika itu pendidikan sekolah diberikan percuma oleh Inggeris. Bagaimanapun kebanyakan pelajar di sekolah itu terdiri daripada anak-anak golongan Cina yang kaya.

Catatan sejarah menunjukkan sepucuk surat yang bertarikh 19 April 1825, menyatakan betapa perlunya diwujudkan sebuah sekolah Inggeris di Melaka. Surat itu dikirimkan kepada majlis perbandaran yang ditandatangani oleh wakil gereja, Encik J. Humprey, J.W. Overee dan A.W. Baumgarten. Akhirnya sekolah itu dibuka pada 7 Disember 1826 dengan hanya 18 orang pelajar. Pengetua Malacca Free School yang pertama ialah Encik T.H. Moore.

Tidak lama kemudian bilangan pelajar di sekolah itu meningkat sehingga 200 orang. Waktu belajar bermula dari jam 9 pagi hingga 12 tengah hari dan disambung dari jam 2 petang hingga jam 4 petang. Bilangan pelajar Melayu pada masa itu tidak ramai kerana kebanyakan ibu bapa menghantar anak-anak mereka ke sekolah Melayu atau sekolah agama. Walaupun bahasa pengantarnya ialah bahasa Inggeris, bahasa-bahasa lain seperti Bahasa Melayu, Bahasa Portugis dan Bahasa Cina juga diajar.

Pada bulan Ogos 1878, kerajaan British mengambil alih pentadbiran sekolah tersebut daripada golongan paderi dan menamakannya Malacca High School atau Sekolah Tinggi Melaka. Pengetuanya yang baru ialah Mr. A. Armstrong. Pada tahun 1931, Sekolah Tinggi Melaka berpindah ke tapak barunya di Jalan Chan Koon Cheng hingga sekarang.- sumber dari wikipedia

Pada masa kini di mana sistem pembelajaran sudah mencapai peringkat tertinggi di dalam negara, ianya bukanlah suatu perkara yg mudah utk dirungkaikan. Tidak dapat tidak, generasi kini terpaksa melaluinya. Sememangnya mencari Ilmu itu adalah wajib tetapi perlulah di ingatkan bahawa Ilmu yg sebagaimana itu yg dikatakan wajib.

Firman Allah Taala, maksudnya: “.. bertanyalah kamu kepada orang-orang yang berpengetahuan agama jika kamu tidak mengetahuinya.” (43, An-Nahl dan 7, Al-Anbia’).

Dari Anas bin Malik r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Menuntut ilmu adalah satu fardu yang wajib atas tiap-tiap seorang Islam.”

Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., dari Nabi s.a.w., sabdanya: “Ilmu yang menjadi asas (bagi ilmu-ilmu yang dikehendaki oleh agama) adalah tiga dan yang lain dari itu adalah ilmu yanglebih; – ilmu-ilmu yang tiga itu ialah: Ayat Al-Qur’an yangterang nyata dan tidak dimansukhkan hukumnya; atau “Sunnah” (hadis) yang sah datangnya dari Rasulullah s.a.w., yang tetap kekal atau ketetapan dan keputusan yang betulsama seimbang (dengan kehendak kitab Allah dan sunnahRasulNya)”

Apa yg kita alami hari ini melalui sistem pendidikan bermula dari mereka. Mereka menetapkan, mereka menguruskan, mereka salurkan bantuan dan mereka berkembang.

Ilmu yg sebenar-benar Ilmu adalah Ilmu Tuhan yakni Ilmu utk mengenal Tuhan yg tidak dapat di ajarkan melalui buku. Ianya mestilah berguru yg gurunya adalah mursyid. Tetapi hari ini berbagai-bagai topeng mursyid digunakan oleh ahli yg berkepentingan dunia.

Jikalau kita lihat semula sistem pembelajaran zaman dahulu yg terkemuka dan maseh dapat kita jejaki adalah di zaman Tokku Paloh (Syed Abdurrahman bin Syed Muhammad). Dalam sistem pembelajaran Islam tidak dapat lari dari empat perkara iaitu Tempat munajat, tempat Ibadat , Tempat bermuzzakarah dan Tempat Khidmat. Islam mengajarkan kita secara langsung untuk bermunajat dengan Allah swt, Beramal Ibadah mensucikan diri agar mudah di dampingi oleh mereka-mereka yg qudus, bermuzzakarah agar kita saling memahami apa yg sepatutnya di amalkan , kekurangan dan kelebihan amal dan seterus islam mengajarkan kita secara langsung mempraktikkan atas apa yg telah kita pelajar melalaui medan Khidmat.

Tetapi kini semuanya sudah berubah, hanya mereka yg benar-benar memahami kelangsungan hidup untuk BerIman dgn Allah swt mungkin ada terfikir sebegini. Maseh adakah sistem pembelajaran sebegini?

Apapun yg dihidangkan di depan mata, kita harus menerimanya dan sentiasa tekadkanlah di dalam diri agar kita berpeluang meneruskan kesinambungan ini demi anak-anak sebagai pewaris Bangsa yg berjaya di dunia dan di akhirat. Sumber : zulsegamat.wordpress.com

GEMPAR!! Bongkar RAHSIA Freemason Dan Illuminati – Ustaz Azhar Idrus (UAI Terbaru)

error: Content is protected !!